Rörmokare

En modern rörmokare, eller VVS-montör, har ett varierat jobb som kräver stora tekniska kunskaper och även sinne för kreativitet.

För att bli rörmokare utbildar man sig på gymnasiets VVS- och fastighetsprogram, med specialinriktning på VVS. Efter avslutad utbildning arbetar många rörmokare som lärlingar på privata företag. Efter två år i arbetslivet får man avlägga ett prov för att bli godkänd som VVS-montör (rörmokare). Man kan även gå hela utbildningen som lärling. Dessutom finns det vuxenutbildningar för den som vill bli rörmokare.  

rörmokare som jobbar med ett handfat

Kallas ofta VVS-montör

Rörmokare är ett traditionellt yrke som har moderniserats mycket under lång tid. Bland de vanligaste arbetsuppgifterna som en rörmokare har, märks installationer och reparationer av rör och annan utrustning för vatten, ventilation och sanitet. Badrummet är en ofta återkommande arbetsplats för en rörmokare, installation av toalettstolar, duschar och badkar hör till vanliga uppdrag. Annat som ofta hamnar på en rörmokares lott är att installera olje- och elpannor, golvvärme, varmvattenberedare, element och mycket annat. Vanliga byggmaterial som en rörmokare arbetar med är järn, koppar och plast.

Varierade arbetsuppgifter

Många uppdrag som en rörmokare utför är mindre VVS-installationer i privatbostäder. En rörmokare är ofta egenföretagare som åker runt i firmabilen och hjälper privatpersoner med rören i bostaden. Det finns även rörmokare som är fast anställda på större industriföretag eller jobbar inom det offentliga.

Kreativitet är också en viktig egenskap för en rörmokare. Oväntade problem dyker ofta upp och då gäller det att tänka snabbt och lösa problemet på en gång.

Kräver stora tekniska kunskaper

En rörmokare behöver inte bara ett stort hantverkskunnande, utan även stora tekniska kunskaper. Detta beror på att många installationer idag är datoriserade eller kopplade till datasystem. Nyinstallerade värme- och kylanläggningar är exempelvis nästan alltid datorstyrda. Detta gör att många rörmokare idag måste kunna läsa ritningar och att kunna uttyda olika tekniska beskrivningar. Speciellt när det handlar service och underhåll är de tekniska kunskaperna viktiga, då anläggningar utvecklas och blir alltmer avancerade. Våra rörmokare vidareutbildar sig kontinuerligt för at hänga med i utvecklingen. 

Har du några frågor om vilka tjänster våra erfarna rörmokare kan utföra åt dig? Välkommen att kontakta oss så får du veta mer!

Kompetenta, servicemedvetna och certifierade rörmokare!